בלוג

אחי ישראלי

03/2017

פרויקט אחי ישראלי הינו מסע עומק להכרת החברה הישראלית על גווניה. מטרתו – קידום חברה פתוחה וסובלנות באמצעות מפגש משמעותי בין שונים.
במסגרת הפרויקט מוקמת קבוצת מסע של צעירות וצעירים (10-15) ממגוון שהויות שונות (דתיים, חילונים, ערבים מוסלמים, דרוזים, מתנחלים, עולים ועוד) החיים ביחד בקומונה חיים משותפים מלאים, שבהם הם ישנים באותו מתחם, מבשלים ביחד את ארוחותיהם, מתכננים יחדיו את הלו"ז השבועי ועד. את מסעם זה, בן ארבעת החודשים, הם עושים בין קהילות שונות, כשבכל חודש הם חיים בקהילה אחרת: בחודש הראשון בקהילה החרדית בעיר העתיקה של צפת, בחודש השני בהתנחלות עפרה, בחודש השלךישי בכפר הערבי מוסלמי דיר אל אסד שבגליל ובחודש הרביעי בקהילת יוצאי אתיופיה שבשכונת קרית משה ברחובות.
בכל אחת מהקהילות המארחות מחולקת פעילות הקבוצה לשלושה סוגים: פעילות פנים קבוצתית, שעושה הקבוצה עם עצמה: שיעורים בערבית, לימוד תנ"ך, סיורים, סדנאות וכדומה. סוג שני של פעילות – התנדבות בקהילה המארחת, גם כהכרת תודה לקהילה המארחת את הקבוצה על חשבונה או במחיר סמלי, וגם כדרך נוספת להכיר את המגזר שאליו משתייכת הקהילה. הסוג השלישי – ואולי העיקרי – של הפעילות , הוא לחיות את חיי היום יום של הקהילה, ולהפוך למשך חודש למישהו אחר – לחרדי, ערבי, מתנחל או יוצא אתיופיה. חברי הקבוצה מתערים בקהילות המארחות ומשתלבים בחיי הקהילה. כך למשל, בעוד שבאמצע השבוע הקבוצה ישנה ביחד במתחם מיוחד, בשבתות מתפזרים חבריה לאירוח במשפחות מאמצות מקרב הקהילה, וכשהגברים במשפחה החרדית בצפת יוצאים לטבול במקווה לפני שבת, הולכים איתם גם אורחיהם, ובכך חווים לראשונה בחייהם טבילה במקווה. אחת לשבוע הם לומדים בישיבה בקהילה החרדית (גם המשתתפים הערבים), ועבור רבים מהם זו חשיפה ראשונה למושג החברותא ביהדות ולאוצר הספרים היהודי. וכך בכל קהילה – מבקרים בבית הכנסת או במסגד, מתארחים בבתי הקהילה, מבלים עם בני הנוער שבה וכן הלאה.
לאורך שנת 2015 נערכו ההכנות המדוקדקות למסעה של הקבוצה הראשונה ובתחילת נובמבר 2015 יצא לדרכו מחזור א' של פרויקט אחי ישראלי. מסעו המיוחד עורר הדים רבים בציבור ובתקשורת. ביום האחרון למסע עלו משתתפיו לבית הנשיא בירושלים, ועימם נציגים מהקהילות המארחות, ופגשו בנשיא המדינה וברעייתו, שביקשו לשמוע מהם על רשמי המסע. זמן קצר לאחר מכן יצא מחזור ב' של אחי ישראלי לדרך, ובסיומו הציג בבית הנשיא תערוכת צילומים המתארים את מסעו. התערוכה שימשה תחנת קבע בסיורים שהתקיימו לאורך השנה החולפת למבקרים בבית הנשיא.
הצורך שבא המיזם למלא הוא חסך עמוק של צעירים בהיכרות עם אלו שחיים לצידם כאן בארץ. העובדה שצעירים גדלים בתוך מסגרות – חינוכיות, קהילתיות ואחרות – לא מאפשרת להם היכרות של ממש עם מי שאינו משתייך לעולמם הקרוב. בורות זו – כלפי ערבים, חרדים, מתנחלים וקבוצות נוספות – זורעת פחדים וחששות מהאחר, ואלו בתורם מולידים לעיתים שנאה, גזענות, דעות קדומות ושיח קיצוני ומתלהם.
הפרויקט מבקש להציע למשתתפיו – ובאמצעותם לחברה הישראלית כולה – רמת היכרות אחרת, עמוקה יותר, עם האחר – וגם גישה חדשה למפגש עימו: את האחר יש לפגוש בסביבתו הטבעית – בקהילתו, בכפרו, בשכונתו. לבקר בביתו, לסעוד על שולחנו, להכיר את משפחתו. ההיכרות צריכה להיות מתמשכת ועמוקה ולהקיף רבדים שונים בעולמו. היא צריכה להיעשות בצניעות ובפתיחות, לא מתוך רצון לבקר, לשנות או להשתנות אלא פשוט כדי להיות עם האחר ולהכירו. זו, על פי מודל אחי ישראלי, רמת ההיכרות בין שונים הדרושה לחברה ישראלית בכדי לקדם חברה סובלנית ומכבדת.

תגובות





רוברט ואיימי בוק
דוד וסרינה קושיצקי
אירה ואינגבורג רנרט
ג'יי וג'יני שוטנשטיין
רונן הררי
הפדרציה היהודית של ניו יורק (UJA)
יצירת קשר
© 2024 פרס ירושלים לאחדות ישראל
.
Website by ELILEV.ME | Design by WINSITE