בלוג

צמרת

03/2017

גרעין 'צמרת' הינו גרעין שנת שירות מטעם המועצה הציונית בישראל הפועל זו השנה העשירית בפריפריה החברתית והגיאוגרפית בישראל. מטרת הגרעין הינה עשייה ציונית התנדבותית של בני נוער אשר דוחים את שירותם הצבאי / הלאומי על מנת לקיים שנת התנדבות בקהילה. הש"ש (מתנדבי שנת שירות) מתנדבים בתחום החינוך במסגרות הפורמליות והבלתי פורמליות ובכך מהווים דמויות לחיקוי עבור בני הנוער. הגרעין פועל בשמונה ערים ברחבי הארץ- צפת, ערד, בית שמש, בית שאן, מעולה אדומים, אופקים, קריית שמונה וקריית אתא.
ייחוד גרעין 'צמרת' מתבטא בתפיסתו החינוכית ובחזון שלו לחברה הישראלית.
החברה הישראלית והעם היהודי היה מאז ומעולם חברה שבטית. לעובדה זאת יש יתרונות רבים בהיבט יכולת השימור של כל תנועה את הייחודיות שלה אך יחד עם זאת במציאות הישראלית היום אנו עדים לקיטוב הולך וגדל בתוך החברה הישראלית, קיטוב בו כל קבוצה מסתגרת בתוך עצמה ונדמה כי נקודות המפגש הולכת ומתמעטות וכי המכנה המשותף המרכזי הינו שירות בצבא.
גרעין צמר"ת מבקש להיות חלק מתנועה אחרת בחברה הישראלית. היום, שנדמה כי נוצרה דיכוטומיה בין הערכים האוניברסאליים לאלה הפרטיקולריים – לאומיים, שהגדרת הזהות הולכת והופכת חדה יותר, גרעין צמר"ת מאפשר שיח אחר, שיח שמצליח להביא את המורכבות מבלי לפגוע בייחודיות של כל זרם. כל זאת מתוך קשב עמוק לנעשה בחברה הישראלית ונכונות להתמודד עם האתגרים בצורה כנה ובלתי מתפשרת.
מתוך תפיסה זו, הגרעין חורט על דגלו יצירת חברה סולידרית המאפשרת לכל האזרחים שבה להתפתח ולהביא לידי ביטוי את מרכיבי הזהות שלהם. הגרעין הינו גרעין מעורב של דתיים וחילונים, אנשי שמאל ואנשי ימין, אנשי עיר כפר וקיבוץ, עולים וותיקים כאחד על מנת שאלו יצליחו לייצר עשייה משותפת ביחד . נוסף על העשייה המשותפת בתוך שנת השירות גרעין צמר"ת מפעיל תכניות בוגרים המביאות לידי ביטוי את ערכיו.
פרויקט הדגל של הגרעין הנה קהילת צעירים החיה בבית שמש, קהילה המורכבת מדתיים וחילונים, בני המקום ותושבים מבחוץ אשר מבקשים לייצר ביחד עשייה משותפת מתוך חיבור עמוק לערכי היהדות.
בנוסף בימים אלו הגרעין שוקד על יצירת פרויקט לסטודנטים אשר יפעילו מערך של מפגשים בין קבוצות נוער מהמרכז ומהפריפריה, דתיים וחילונים . מטרת מפגשים אלו היא לאפשר הכרות מעמיקה עם האחר ויצירת בירור מעמיק יותר של הזהות האישית של המשתתפים. בנוסף לאורך השירות הצבאי וכן בחיים הסטודנטיאליים של הבוגרים מתקיימים מפגשים באופן קבוע בין הבוגרים אשר עוסקים בסוגיות זהות וחברה ישראלית.
בכלל תחומי הפעילות של הגרעין המטרה היא משותפת- יצירת חברה רב תרבותית אשר יונקת את ערכיה מערכי היהדות ובה יש מקום לכל אחד ולכל חברה להביא עצמה לידי ביטוי בצורה המיטבית ומתוך כך לבנות תשתית לחברה חזקה הפועלת לטוב משותף.

גרעין צמרת פועל היום זו השנה העשירית ולו 300 בוגרים המשרתים בצבא וכן חיים את חייהם הבוגרים כסטודנטים.  בוגרי שנת השירות משמשים כשליחים של חשיבות המפגש בין זרמים שונים בחברה הישראלית ומייצרים פעילות כזו בתוך הבסיסים בהם משרתים וכן לאחר מכן  באוניברסיטאות השונות .לאורך שנות פועלו, הארגון בחר להיכנס  לפרפריה הגאוגרפית והחברתית של ישראל ולייצר שיח ערכי ומחבר בין הזהויות של בני הנוער איתם הארגון פועל. היום בכל סניף בו הארגון פועל מופעלות קבוצות של בית מדרש של בני נוער המייצגים פלגים שונים מתוך העיר דתיים וחילונים כאחד.  מטרת מפגשים אלה היא להצליח ליצור מפגש משמעותי סביב סוגיות בזהות כבר מגיל הנעורים. בנוסף ארגון הנוער של שנת השירות פועל בקהילות מעורבות של דתיים וחילונים ומפעיל סניפים ב10 יישובים ברחבי הארץ

חזון גרעין צמרת הוא להפוך מארגון נוער ושנת שירות לארגון חברתי, קרי, ארגון שמצליח להפיץ את בשורת החיבור בין מגזרים שונים בחברה הישראלית בזירות נוספות ולהוות ארגון דגל המוביל את הפעילות בתחום. לארגון מספר יעדים מרכזיים: הראשון הוא הקמת קהילות מעורבות של דתיים וחילונים בפריפריה- קהילה חדשה שתוקם בכל שנתיים. זאת מתוך תפיסה שעשייה קהילתית משותפת ויצירת חוסן קהילתי בפריפריה, היא אחד ממחוללי השינוי המשמעותיים אשר קיימים. יעד נוסף הוא מיסוד פרויקט סטודנטים כלל ארצי אשר מפגיש בין קבוצות שונות בחברה הישראלית לאורך זמן על מנת להעמיק את ההכרות בין פלגים בעם ומתוך זה לבנות חברה משותפת חזקה ומאוחדת. בנוסף לאלו הארגון שם לעצמו כמטרה לייצר תכנית לימודים לבוגרי תואר ראשון שנפשם חפצה בכניסה למגזר הציבורי ורוצים לתפוס עמדת השפעה בשדה זה. מטרת תכנית זו תהה לייצר שפה משותפת שבבסיסה עומדים העקרונות המנחים של צמר"ת- חיבור בין פלגים באוכלוסייה, הכרות, למידה  והערכה של הצד השני וחתירה לעשייה משותפת. גרעין צמר"ת בשאיפתו לעתיד רוצה שבוגריו ייקחו חלק פעיל בהשפעה על זהותה של מדינת ישראל, הן בהקשרים של דת ומדינה והן בהקשרים חברתיים ורווחתיים. זאת מתוך אמונה שרק כאשר כל זרם מגיע עם תפיסת עולמו ונוצר מפגש כן של אנשים שגדלו והתחנכו לברכי הרצון למפגש עם האחר ולבנייה משותפת, ניתן לייצר שינוי עמוק וחיבור בין תפיסות מדיניות.

אתר 
פייסבוק

תגובות





רוברט ואיימי בוק
דוד וסרינה קושיצקי
אירה ואינגבורג רנרט
ג'יי וג'יני שוטנשטיין
רונן הררי
הפדרציה היהודית של ניו יורק (UJA)
יצירת קשר
© 2024 פרס ירושלים לאחדות ישראל
.
Website by ELILEV.ME | Design by WINSITE